Porównanie Lodówka Samsung RB37J544VSA z zamrażalnikiem dolnym Srebrna vs Lodówka Samsung RB37K6032SS z zamrażalnikiem dolnym Srebrna

wyprzedane wyprzedane
4,8 4,8 5 0 (4,8) 5 5 5 0 (5,0)

Dane podstawowe

Marka
Samsung Samsung
Rodzaj
Z zamrażalnikiem dolnym Z zamrażalnikiem dolnym
Kolor
Srebrne Srebrne
Ilość agregatów
1 1
Ilość termostatów
2 2
Klasa klimatyczna
SN-N-ST-T SN-N-ST-T
Klasa zamrażania
**** ****
Poziom hałasu
39 dB 38 dB
Sterowanie
Elektroniczne Elektroniczne
Wymuszony obieg powietrza
Tak -
Zastosowane technologie
Digital Inverter, Funkcja Wakacje, All-Around Cooling, Metal Cooling -
Zdolność utrzymywania temperatury [h]
16 -
Zdolność zamrażania [kg/24h]
13 12
Czynnik chłodniczy
R600a -
Gwarancja
24 miesiące -

Etykieta energetyczna

Zużycie energii [kWh/rok]
164 259

Pojemność

Pojemność całkowita
353 l 367 l
Pojemność użytkowa zamrażarki
98 l 98 l
Pojemność użytkowa chłodziarki
255 l 269 l

Parametry fizyczne

Wysokość [cm]
powyżej 191 powyżej 191
Głębokość
67,5 cm 66,4 cm
Szerokość
59,5 cm 60 cm
Liczba drzwi zewnętrznych
2 2
Uchwyt
Zintegrowany -
Waga
- 79 kg

Wyposażenie

Dodatkowe wyposażenie
Alarm otwartych drzwi, Wyświetlacz, Tacka do lodu, Pojemnik na jajka, Pojemnik na nabiał, Półka na butelki, Oświetlenie LED, Komora świeżości Szuflada Fresh Zone, Oświetlenie LED, Alarm otwartych drzwi
Ilość szuflad w zamrażarce
3 3
Liczba półek
3 -
Balkoniki w chłodziarce
6 -
Klasa energetyczna
F -
Sposób odszraniania chłodziarki
Automatyczne -
Sposób odszraniania zamrażaki
Automatyczne -
Położenie zamrażarki
Na dole Na dole
Model
RB37J544VSA -

Cechy Produktów

głośność pracy
pojemność
wygoda
klasa energetyczna
oświetlenie
jakość wykończenia

Opinie

Opinie kupujących
  • Urszula
    4,00 4/5
    Mam lodówkę od 3 dni. Zaryzykowałam zmianę Boscha (bezawaryjny) na ten model Samsunga, kierując się kilkoma cechami i zaletami: większa pojemność zamrażarki przy takich samych parametrach zewnętrznych, wewnętrzny metalowy panel chłodzący, All Around Cooling , Drzwi Metal Cooling , Funkcja wakacje , Silnik Digital Inverter , Składana półka (jako szybki sposób na możliwość włożenia wysokich opakowań lub produktów), szerszą klasę klimatyczną: SN, T, ST, N, niższą ceną o ok. 1000-800zł od Boscha. Dla naszych potrzeb mogłam zrezygnować z zalet Boscha: lepsza jakość obudowy zewnętrznej (stal szlachetna), więcej półek w chłodziarce, nieco cichsza praca (mam oddzielną kuchnię, w domu są sami dorośli). Nie podoba mi się światło LED w chłodziarce: jest słabe i niebieskie, źle oświetla produkty.
    czytaj więcej
  • Andrzej
    5,00 5/5
    Polecam, odpowiednia cena do jakości, jestem zadowolony chociaż krótko użytkuję
    czytaj więcej
  • t...3
    5,00 5/5
    Uprzejmy miły kontakt, sprawna organizacja, szybka dostawa nienaganny towar POLECAM !!!
    czytaj więcej
  • Przemek
    5,00 5/5
    spoko
    czytaj więcej
  • agdkowal
    5,00 5/5
    OK
    czytaj więcej
  • Użytkownik Ceneo
    5,00 5/5
    5,0/5
    czytaj więcej

Podsumowanie

Ilość punktów
5/10 7/10

Opis pojęć użytych w porównaniu

Rodzaj

Mogą to być lodówki wolnostojące, z zamrażarką na górze lub na dole, side-by-side (z dwiema drzwiami obok siebie), chłodziarko-zamrażarki, czy lodówki do zabudowy. Wybór rodzaju zależy od preferencji użytkownika oraz dostępnej przestrzeni w kuchni. Różne rodzaje lodówek oferują różne poziomy pojemności, funkcji i układów wnętrza.

Ilość agregatów

Ilość agregatów - parametr określający ilość agregatów zastosowanych w danym modelu lodówki. W urządzeniu z jednym agregatem, jest on odpowiedzialny za chłodzenie w zamrażarce i chłodziarce jednocześnie. W przypadku dwóch agregatów, każdy z nich odpowiada za inną część lodówki. Dzięki temu można niezależnie regulować temperaturę, zarówno w chłodziarce, jak i zamrażarce, a nawet wyłączyć jedno urządzenie. Dwa agregaty zapewniają większą wydajność, ale również zwiększają koszty eksploatacji.

Ilość termostatów

Ilość termostatów to parametr lodówki, określający ile termostatów posiada dany model lodówki. Zazwyczaj lodówki mają od 1 do 3 termostatów, im jest ich więcej, tym bardziej swobodnie można zmieniać ustawienia różnych części lodówki. Jeden termostat zasila całe urządzenie i nie mamy możliwości dostosowania ustawień. Dwa termostaty, jeden dla chłodziarki i jeden dla zamrażarki, pozwalają np, wyłączyć całkowicie zamrażarkę, gdy jej nie używamy.

Klasa klimatyczna

Określa, w jakich warunkach urządzenie będzie działać efektywnie. Oznaczenia, takie jak N, ST, SN, lub T, wskazują na zakres temperatur otoczenia, w którym urządzenie zapewnia optymalne działanie. Na przykład, klasa N (od +16°C do +32°C) jest odpowiednia dla normalnych warunków klimatycznych w mieszkaniach. Klasy ST (od +16°C do +38°C), SN (od +10°C do +32°C) i T (od +16°C do +43°C) są dedykowane do bardziej wymagających warunków, na przykład w garażach lub pomieszczeniach nieogrzewanych.

Klasa zamrażania

Oznaczenie poziomu zdolności do zamrażania żywności. Skala klas kształtuje się od 1 do 4, przy czym klasa 4 oznacza najniższą zdolność zamrażania, a klasa 1 - najwyższą. Wyższa klasa zapewnia szybsze i bardziej efektywne zamrażanie, co jest istotne dla zachowania jakości żywności. Wybór klasy zależy od potrzeb użytkownika i ilości przechowywanych produktów mrożonych.

Poziom hałasu

Poziom hałasu lodówki to parametr podawany w decybelach, który zgodnie z rozporządzeniem unijnym, musi znaleźć się na etykiecie każdej lodówki. Określa on poziom hałasu jaki emituje urządzenie podczas swojej pracy. Im niższy parametr, ty ciszej pracuje lodówka. Poziom hałasu dla lodówek wynosi od 29 dB do 65 dB. Lodówki emitujące hałas poniżej 40 dB są określane mianem cichych urządzeń.

Sterowanie

Odnosi się do sposobu regulacji temperatury i ustawień urządzenia. Może to być elektroniczne, mechaniczne, czy też oparte na aplikacji mobilnej. Wybór zależy od modelu i preferencji użytkownika. Sterowanie elektroniczne oferuje precyzyjną kontrolę temperatury i dodatkowe funkcje, a sterowanie mechaniczne jest prostsze w obsłudze.

Wymuszony obieg powietrza

Wymuszony obieg powietrza to jedna z dodatkowych funkcji w nowoczesnych modelach lodówek. Komora chłodnicza posiada dodatkowe wentylatory, które wymuszają obieg powietrza wewnątrz chłodziarki. Powoduje to równomierne rozprowadzenie powietrza na wszystkich półkach, oprócz tych, które pozwalają na osobne ustawienia temperatury. Po otwarciu i zamknięciu lodówki, wymuszony obieg szybciej rozprowadza chłodne powietrze po produktach, dzięki czemu pozostają dłużej świeże i przydatne do spożycia.

Zastosowane technologie

Obejmują systemy chłodzenia, regulację wilgotności, oświetlenie LED, wyświetlacze, kontrole temperatury, czy systemy alarmowe. Te innowacje pozwalają na lepsze przechowywanie żywności, zmniejszenie zużycia energii oraz zwiększenie komfortu użytkowników. Technologie takie jak No Frost, Inverter Compressor czy aplikacje mobilne zapewniają inteligentne i efektywne zarządzanie lodówką.

Zdolność utrzymywania temperatury [h]

Zdolność utrzymywania temperatury [h] przez lodówkę - jest to parametr określający przez jaki okres czasu lodówka posiada zdolność utrzymania niskiej temperatury bez zasilania. Parametr ten jest wyrażony w godzinach i im więcej godzin tym lepiej. Funkcja utrzymywania temperatury jest przydatna podczas wszelkich awarii elektrycznych lub przerw w dostawie prądu. Dzięki niej produkty spożywcze, które przechowujemy w lodówce pozostaną świeże.

Zdolność zamrażania [kg/24h]

Zdolność zamrażania to parametr zamrażarki w lodówce, który podawany jest kilogramach na dobę(kg/24h). Mówi on o tym, ile kilogramów świeżej żywności zamrażarka skutecznie zamrozi w ciągu jednej doby. Zamrażarki, które są częścią lodówek, posiadają zdolność zamrażania od 2kg/24h do nawet 18kg/24h. Im większe zapasy chcemy zrobić i im więcej produktów do zamrożenia kupujemy, tym większą zdolność zamrażania powinna mieć lodówka.

Zużycie energii [kWh/rok]

Zużycie energii [kWh/rok] to parametr podawany dla lodówki, który informuje nas o tym, ile średnio rocznie energii pobierze urządzenie. Określa się to w normalnych warunkach w cyklu 24 godzinnym. Im mniej wynosi ten parametr, tym bardziej energooszczędne jest urządzenie. Rzeczywiste zużycie energii jest uzależnione od tego, w jaki sposób dane gospodarstwo domowe użytkuje lodówkę, np. jakie stosuje ustawienia chłodzenia.

Pojemność całkowita

Ogólna przestrzeń dostępna w urządzeniu, mierzona w litrach lub stopkach sześciennych. Obejmuje zarówno przestrzeń chłodziarki, jak i zamrażarki. Wybór zależy od potrzeb użytkownika i ilości przechowywanej żywności. Lodówki o większej pojemności pozwalają na przechowywanie większych ilości produktów, co jest istotne dla rodzin i osób, które często robią większe zakupy spożywcze.

Pojemność użytkowa zamrażarki

Pojemność zamrażarki to jeden z parametrów lodówki, który określa jaka jest pojemność zamrażarki w danym modelu lodówki. Parametr podawany jest w litrach, a jego wartość jest uzależniona od wymiarów lodówki. Im jest ona większa, tym większa pojemność zamrażarki i tym więcej produktów do zamrożenia w niej zmieścimy. Pojemność zamrażarki powinna być dostosowana do potrzeb gospodarstwa domowego, ilości osób i ilości zapasów przechowywanych w zamrażarce.

Pojemność użytkowa chłodziarki

Pojemność chłodziarki - wskazuje ile litrów żywności jest w stanie pomieścić chłodziarka. Pojemność ma bezpośrednie przełożenie na zużycie energii, im jest ona większa tym większe zużycie energii.

Wysokość [cm]

Określa odległość od podłogi do górnej krawędzi urządzenia. To ważny wymiar podczas planowania układu kuchni i zabudowy. Dostępne są różne standardowe rozmiary wysokości, co pozwala na dopasowanie lodówki do przestrzeni w kuchni. Wybór wysokości zależy od preferencji i dostępnej przestrzeni.

Głębokość

Odległość od przedniej do tylnej ścianki urządzenia. To ważny wymiar podczas planowania zabudowy kuchennej i wyboru urządzenia, aby pasowało do dostępnej przestrzeni. Różne modele mają różne głębokości, co wpływa na możliwość umieszczenia ich w określonym miejscu.

Szerokość

Odległość między lewą a prawą krawędzią urządzenia. To ważny wymiar, który wpływa na możliwość umieszczenia urządzenia w kuchni lub innym miejscu. Istnieją różne standardowe szerokości dostępne na rynku, co pozwala na wybór modelu odpowiedniego dla dostępnej przestrzeni.

Liczba drzwi zewnętrznych

Określa, ile zewnętrznych klap, paneli lub drzwi ma urządzenie. Standardowe lodówki mają jedne drzwi zewnętrzne, ale istnieją także modele z dwiema klapami (francuskie drzwi) lub side-by-side z dwoma drzwiami obok siebie.

Dodatkowe wyposażenie

Dodatkowe funkcje lub akcesoria, które mogą usprawnić korzystanie z urządzenia. To może obejmować pojemniki na jajka, pojemniki na owoce i warzywa, strefy chłodzenia, uchwyty na butelki, lodówki na wino, lub systemy filtrujące wodę. Wybór zależy od preferencji użytkownika i potrzeb w kuchni. Dodatkowe wyposażenie zwiększa funkcjonalność i organizację przechowywanej żywności.

Ilość szuflad w zamrażarce

Ilość szuflad w zamrażarce to parametr informujący o ilości szuflad w zamrażarce danego modelu lodówki. Standardowo zamrażarki mają 2 lub trzy szuflady, ale w nowszych urządzeniach, np. dwudrzwiowych szuflad może być więcej. Większa ilość szuflad pozwoli lepiej zorganizować produkty spożywcze w zamrażarce, ułożyć oddzielnie mięso i ryby, a także inne grupy produktów. Dzięki temu łatwiej później odnaleźć mrożonkę, której potrzebujemy.

Liczba półek

Liczba poziomych płaskich powierzchni, na których można przechowywać żywność. To istotny parametr wpływający na organizację przestrzeni w lodówce. Więcej półek oznacza więcej miejsc do przechowywania i lepszą organizację żywności. Lodówki oferują różne konfiguracje i dostosowane do różnych potrzeb użytkowników.

Balkoniki w chłodziarce

Balkoniki w chłodziarce to element wyposażenia lodówki, który ułatwia organizację produktów wewnątrz chłodziarki. Znajdują się one na drzwiach urządzenia i często można je dowolnie regulować, zgodnie z naszymi preferencjami. Dzięki temu mamy dostęp do żywności zawsze, gdy tego potrzebujemy. Standardowe balkoniki, które znajdziemy w chłodziarce, różnią się między sobą głębokością, co pozwala na umieszczenie na nich produktów różnej wysokości.

Klasa energetyczna

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej od marca 2021 r. na nowych produktach AGD i RTV pojawiły się zmienione etykiety energetyczne oparte na prostszej skali (od A do G). Na etykietach znajdują się też kody QR, które kierują do internetowej karty produktu w bazie EPREL. Nowe etykiety mogą również zawierać ikony z użytecznymi informacjami o pojemności lub wymiarach produktu, o poziomie hałasu lub zużyciu wody.

Sposób odszraniania chłodziarki

Sposób odszraniania chłodziarki to jedna z funkcji lodówki, która mówi o tym, w jaki sposób następuje odszranianie komory chłodniczej. Głównie stosowane technologie odszraniania w lodówkach to automatyczne odszranianie i system No Frost. Dzięki nim, na ściankach urządzenia nie tworzy się szron, który może też przekształcić się w lód. Nie jest konieczne rozmrażanie lodówki, co bardzo ułatwia jej użytkowanie.

Sposób odszraniania zamrażaki

Sposób odszraniania zamrażarki to jedna z funkcji lodówki, która mówi nam o tym, w jaki sposób następuje odszranianie zamrażarki. Stosowane technologie odszraniania zamrażarek to: automatyczne odszranianie, system No Frost i Twin Tech. Dzięki nim w zamrażarce nie osadza się szron i nie jest konieczne jej manualne odmrażanie. Bardzo ułatwia to korzystanie z urządzenia, wystarczy je tylko myć dla zachowania higieny.

Położenie zamrażarki

Położenie zamrażarki w lodówkach to lokalizacja tego obszaru w urządzeniu. Może to być na górze (zamrażarka na górze), na dole (zamrażarka na dole), lub bocznie (side-by-side). Wybór zależy od preferencji użytkownika. Zamrażarka na górze ułatwia dostęp do produktów w chłodziarce, zamrażarka na dole pozwala na łatwiejszy dostęp do zamrożonych produktów, a modele side-by-side mają oddzielne sekcje na chłodzenie i zamrażanie.

Klasa emisji hałasu

Wskazuje na poziom generowanego dźwięku podczas pracy urządzenia. Skale podziału różnią się w zależności od producenta, ale zazwyczaj oznaczają one, że niższa klasa emisji hałasu jest związana z cichszym urządzeniem. Wybór klasy zależy od preferencji użytkownika i poziomu komfortu akustycznego w kuchni lub innym miejscu, w którym urządzenie jest użytkowane.