Porównanie Siemens iQ700 HS658GXS1 vs Electrolux EOB9851ZOZ

od6 289,00 wyprzedane
4,58 4,58 5 0 (4,6) 5 5 5 0 (5,0)
Wybrane oferty

Dane podstawowe

Marka
Siemens Electrolux
Rodzaj
Elektryczny parowy Elektryczny parowy
Front
Nowoczesne Nowoczesne
Pojemność
71 l 70 l
Prowadnice
Drabinkowe, Teleskopowe Drabinkowe
Sterowanie
Pokrętła, Przyciski Sensorowe
Wnętrze piekarnika
Emalia Emalia łatwoczyszcząca

Funkcje

Ilość funkcji piekarnika
15 25
Termoobieg
Tak Tak
Grill
Tak Tak
Rożen
Nie Nie
Termosonda
Tak Tak
Wyświetlacz
Tak Tak
Zegar
Tak Tak
Timer
Nie Tak
Czyszczenie
Ręczne Pyroliza
Blokada piekarnika
Tak Tak
Zastosowane technologie
ecoClean -

Etykieta energetyczna

Moc
3600 W 3500 W
Napięcie zasilania
220-240V 220-240V
Klasa energetyczna
A+ A

Parametry fizyczne

Kolor
Czarne Czarne
Szerokość
59,5 cm 56 cm
Szerokość zabudowy
57 - 60 cm poniżej 56 cm
Pojemność piekarnika [l]
powyżej 70 61 - 70
Głębokość
54,8 cm -
Funkcje
Grill, Termoobieg, Termosonda Grill, Termoobieg, Termosonda
Wysokość
59,5 cm -
Kod certyfikacji
166635 -
Moc mikrofal
800 W -
Model
HS658GXS1 -

Cechy Produktów

łatwość czyszczenia
łatwość obsługi
wygoda
jakość wykończenia
funkcjonalność
wyposażenie

Opinie

Opinie kupujących
  • MAŁGORZATA
    5,00 5/5
    jeszcze nie używałam, podoba mi się ta seria agd od siemensa, mam już mikrofalę,ekspres do kawy i szufladę grzewczą, zakupiłam bo ma funkcję pary i trzy prowadnice teleskopowe, reszta wyjdzie w użytkowaniu ;) minusem wysoka cena ;(
    czytaj więcej
  • Dorota
    5,00 5/5
    Piekarnik jest łatwy w obsłudze. Po krótkim czasie użytkowania mogę powiedzieć, że dobrze piecze ale nie sprawdziłam wszystkich funkcji.
    czytaj więcej
  • Użytkownik Ceneo
    5,00 5/5
    Mam ten piekarnik już kilka lat. Wszystko działa bez zarzutu. Gotuję w nim ryż, kaszę, piekę warzywa, ziemniaki, mięso, zapiekanki, chleb i Rolls-Royce w papierze ryżowym. Wyrasta mi w nim ciasto na chleb i pizzę, odgrzewam dania, np całą blachę lasagne upieczonej kilka godzin wcześniej. Obiad powstaje dzieki pieczeniu na 3 poziomach na raz. Czyści się go łatwo. Przydają mi się wbudowane automatyczne programy. Robię też dania z książki kucharskiej, którą dostalam do tego piekarnika i zawsze wychodzą. Nie mam zastrzeżeń. Mam wszystkie agd od siemensa, już kilka lat intensywnie użytkowane i nic złego się z nimi nie dzieje.
    czytaj więcej
  • Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Podsumowanie

Ilość punktów
8/12 6/12
Wybrane oferty

Opis pojęć użytych w porównaniu

Rodzaj

Określa ich przeznaczenie i sposób montażu. Istnieją różne typy piekarników, takie jak kompaktowe, parowe lub mikrofalowe, które łączą piekarnik i mikrofalówkę w jednym urządzeniu. Wybór zależy od potrzeb użytkownika i dostępnej przestrzeni w kuchni.

Front

Odnosi się do wyglądu zewnętrznej części urządzenia, którą widać na zewnątrz. Front może mieć różne style, takie jak stal nierdzewna, czarna ceramika, biała emalia itp. Wybór frontu może wpłynąć na estetykę kuchni, dopasowując się do pozostałych urządzeń AGD lub mebli kuchennych.

Pojemność

Pojemność to jeden z parametrów piekarnika, który podawany jest w litrach. Parametr ten określa liczbę dań, które jednocześnie można przyrządzić w piekarniku i jest on uzależniony od wymiarów urządzenia. Najmniejsze, kompaktowe piekarniki, o pojemności 30-50 litrów, pozwolą przyrządzić jedno danie. Standardowe piekarniki mają pojemność 50-80 litrów i są najczęściej wybierane przez rodziny. Urządzenia o największych wymiarach będą mieć największą pojemność od 80 do 90 litrów.

Prowadnice

Istotny element, który umożliwia wysuwanie i wsuwanie rusztu lub blachy wewnątrz piekarnika. Mogą być teleskopowe lub standardowe. Prowadnice teleskopowe pozwalają wyciągnąć wnętrze piekarnika na zewnątrz, ułatwiając obsługę potraw. Prowadnice standardowe nie wychodzą poza wnętrze piekarnika. Teleskopowe prowadnice są wygodniejsze, ale mogą być dostępne tylko w droższych modelach.

Sterowanie

Określa sposób kontrolowania urządzenia. Może to być sterowanie mechaniczne (np. pokrętłami), elektroniczne (panel dotykowy), zdalne (pilot), głosowe (za pomocą asystentów) lub przez aplikację mobilną. Wybór zależy od rodzaju urządzenia i preferencji użytkownika. Sterowanie elektroniczne zapewnia precyzję, a zdalne oraz głosowe dodają wygodę. Aplikacje mobilne pozwalają na zdalny monitoring i kontrolę.

Ilość funkcji piekarnika

Określa różnorodność możliwości gotowania. Standardowe piekarniki oferują podstawowe funkcje, takie jak pieczenie góra-dół, termoobieg, grill i rozmrażanie. Jednak nowoczesne modele mogą mieć znacznie więcej opcji, takie jak gotowanie na parze, funkcje automatycznego pieczenia, programy do wypieku chleba, pizzę itp.

Termoobieg

Termoobieg - mechanizm, który za pomocą wiatraków umożliwia cyrkulację gorącego powietrza w piekarniku. Piekarniki z termoobiegiem rozprowadzają ciepło równomiernie w całym piecu, usuwając przy tym całkowicie znajdujące się w nim zimne powietrze, co konsekwencji tego umożliwia bardziej równomierne, szybsze i dzięki niższej wymaganej dla piekarnika temperaturze - oszczędniejsze gotowanie niż w konwencjonalnych piekarnikach.

Grill

Grill to jedna z funkcji piekarników, dzięki której, możliwe jest przygotowanie w nim większej ilości różnego rodzaju potraw. Grillowanie potraw w piekarniku, polega na umieszczenie ich bezpośrednio pod źródłem ciepła. Otrzymujemy w ten sposób zapieczoną, chrupiącą powierzchnię i upieczony środek. Bardzo często grill nastawiamy dopiero pod koniec pieczenia, by nie wysuszyć potrawy, gdyż moc grilla jest większa niż standardowego pieczenia.

Rożen

Niektóre nowsze piekarniki mają w swoim wyposażeniu rożen, często również obrotowy, który pozwala na idealne wypieczenie potraw - najczęściej mięsnych - równomiernie z każdej strony. Dokonując wyboru nowego piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy jest on wyposażony w tę funkcję. Ułatwia on i przyśpiesza przyrządzanie potraw.

Wyświetlacz

Wyświetlacz to element piekarnika, który pokazuje czas i wybrany tryb pracy, służy również do zaprogramowania pracy urządzenia. Obecnie, jest to coraz bardziej rozbudowany element i zwiększa się jego rola. Najnowsze modele posiadają kolorowe, przewijane wyświetlacze TFT, które steruje się osobnymi sensorami lub dotykowo. Posiadają one od 3 do 7 cali i wiele dodatkowych funkcji, np. mogą się łączyć z internetem.

Czyszczenie

Piekarniki oferują różne metody czyszczenia, takie jak pyroliza, kataliza, czy tradycyjne czyszczenie manualne. Wybór zależy od preferencji i gotowania.

Moc

Moc to jeden z parametrów piekarnika. Podaje się go w watach i określa on maksymalną moc z jaką działa piekarnik. Im większa moc urządzenia, tym szybciej będzie ono się nagrzewało to pożądanej przez nas temperatury, a więc szybciej przygotujemy posiłek. Szybkość nagrzewania piekarnika to dość istotna cecha, zwłaszcza wtedy, gdy mamy mało czasu. Niestety wiąże się to również z większym poborem energii.

Klasa energetyczna

Klasa energetyczna- wskazuje na poziom zużycia energii podczas pracy. Zgodnie ze standardami UE piekarniki klasyfikuje się od najbardziej oszczędnej A++ do najmniej E.

Szerokość

Kluczowy parametr, który określa, ile miejsca zajmuje urządzenie w kuchni. Standardowa szerokość piekarnika wynosi 60 cm, ale dostępne są także modele o innych rozmiarach, na przykład 45 cm lub 90 cm.

Szerokość zabudowy

Istotny parametr określający, jakie rozmiary mebli kuchennych lub wnęki są potrzebne do zamontowania urządzenia. Piekarniki dostępne są w różnych szerokościach, zazwyczaj standardowe to 60 cm, ale można także znaleźć modele o innych wymiarach, na przykład 45 cm.

Pojemność piekarnika [l]

Pojemność piekarnika jest parametrem podawanym w litrach, który mówi o tym ile potraw możemy upiec w nim jednocześnie. Zakres pojemności w dostępnych na rynku urządzeniach jest bardzo duży i wynosi od 23 litrów do nawet 90 lirów. Małe, kompaktowe piekarniki oprócz mniejszej pojemności, będą również mieć węższe blachy, a więc nie każde naczynie w nich umieścimy. Jeśli pieczemy więcej niż jedną potrawę, warto wybrać piekarnik o pojemności minimum 50 litrów.

Głębokość

Odległość od przodu do tyłu urządzenia. Standardowa głębokość lodówek, kuchenek, zmywarek i innych urządzeń kuchennych wynosi zazwyczaj około 60 cm, co jest dostosowane do standardowych blatów kuchennych. Jednak istnieją również urządzenia o większej lub mniejszej głębokości, które mogą być dostosowane do konkretnych potrzeb i dostępnej przestrzeni.

Funkcje

Obejmują m.in. konwekcję, grzanie górnego i dolnego grzałki, termoobieg, rozmrażanie i wiele innych.

Wysokość

Określa rozmiar urządzenia i jego dostosowanie do danego miejsca w kuchni. Wysokość może się różnić w zależności od rodzaju urządzenia. Wybór odpowiedniej wysokości ma znaczenie przy planowaniu przestrzeni w domu oraz integracji urządzeń w meble kuchenne.