Porównanie Electrolux KOAAS31WX SteamPro vs Electrolux KOAAS31WT seria 900 SteamPro

od6195,00 od6489,00
5 5 5 0 (5,0)
Najlepsze oferty

Dane podstawowe

Producent
Electrolux Electrolux

Funkcje

Termoobieg
Tak -
Wyświetlacz
Tak Tak
Czyszczenie
Parowe Parowe

Parametry fizyczne

Kolor
Czarne Czarne

Pojemność piekarnika [l]
61 - 70 61 - 70

Etykieta energetyczna

Moc
- 3500 W

Cechy Produktów

łatwość czyszczenia
łatwość obsługi
wygoda
jakość wykończenia
funkcjonalność
wyposażenie

Opinie

Opinie kupujących
  • Ten produkt nie ma jeszcze opinii
  • k...4
    5,00 5/5
    Jakość warta każdej wydanej złotówki
    czytaj więcej
  • n...j
    5,00 5/5
    produktu nie ocenie bo go nie otrzymałem dam 5 gwiazdek na wyrost zobaczymy
    czytaj więcej
  • k...4
    5,00 5/5
    Sprzęt warty swojej ceny
    czytaj więcej

Podsumowanie

Ilość punktów
4/4 3/4
Najlepsze oferty

Opis pojęć użytych w porównaniu

Pojemność

Pojemność to jeden z parametrów piekarnika, który podawany jest w litrach. Parametr ten określa liczbę dań, które jednocześnie można przyrządzić w piekarniku i jest on uzależniony od wymiarów urządzenia. Najmniejsze, kompaktowe piekarniki, o pojemności 30-50 litrów, pozwolą przyrządzić jedno danie. Standardowe piekarniki mają pojemność 50-80 litrów i są najczęściej wybierane przez rodziny. Urządzenia o największych wymiarach będą mieć największą pojemność od 80 do 90 litrów.

Termoobieg

Termoobieg - mechanizm, który za pomocą wiatraków umożliwia cyrkulację gorącego powietrza w piekarniku. Piekarniki z termoobiegiem rozprowadzają ciepło równomiernie w całym piecu, usuwając przy tym całkowicie znajdujące się w nim zimne powietrze, co konsekwencji tego umożliwia bardziej równomierne, szybsze i dzięki niższej wymaganej dla piekarnika temperaturze - oszczędniejsze gotowanie niż w konwencjonalnych piekarnikach.

Grill

Grill to jedna z funkcji piekarników, dzięki której, możliwe jest przygotowanie w nim większej ilości różnego rodzaju potraw. Grillowanie potraw w piekarniku, polega na umieszczenie ich bezpośrednio pod źródłem ciepła. Otrzymujemy w ten sposób zapieczoną, chrupiącą powierzchnię i upieczony środek. Bardzo często grill nastawiamy dopiero pod koniec pieczenia, by nie wysuszyć potrawy, gdyż moc grilla jest większa niż standardowego pieczenia.

Rożen

Niektóre nowsze piekarniki mają w swoim wyposażeniu rożen, często również obrotowy, który pozwala na idealne wypieczenie potraw - najczęściej mięsnych - równomiernie z każdej strony. Dokonując wyboru nowego piekarnika, warto zwrócić uwagę na to, czy jest on wyposażony w tę funkcję. Ułatwia on i przyśpiesza przyrządzanie potraw.

Wyświetlacz

Wyświetlacz to element piekarnika, który pokazuje czas i wybrany tryb pracy, służy również do zaprogramowania pracy urządzenia. Obecnie, jest to coraz bardziej rozbudowany element i zwiększa się jego rola. Najnowsze modele posiadają kolorowe, przewijane wyświetlacze TFT, które steruje się osobnymi sensorami lub dotykowo. Posiadają one od 3 do 7 cali i wiele dodatkowych funkcji, np. mogą się łączyć z internetem.

Moc

Moc to jeden z parametrów piekarnika. Podaje się go w watach i określa on maksymalną moc z jaką działa piekarnik. Im większa moc urządzenia, tym szybciej będzie ono się nagrzewało to pożądanej przez nas temperatury, a więc szybciej przygotujemy posiłek. Szybkość nagrzewania piekarnika to dość istotna cecha, zwłaszcza wtedy, gdy mamy mało czasu. Niestety wiąże się to również z większym poborem energii.

Klasa energetyczna

Klasa energetyczna- wskazuje na poziom zużycia energii podczas pracy. Zgodnie ze standardami UE piekarniki klasyfikuje się od najbardziej oszczędnej A do najmniej G. Wraz z rozwojem technologii pojawiły się urządzenia klasy A+ i A++ zużywające jeszcze mniej energii

Pojemność piekarnika [l]

Pojemność piekarnika jest parametrem podawanym w litrach, który mówi o tym ile potraw możemy upiec w nim jednocześnie. Zakres pojemności w dostępnych na rynku urządzeniach jest bardzo duży i wynosi od 23 litrów do nawet 90 lirów. Małe, kompaktowe piekarniki oprócz mniejszej pojemności, będą również mieć węższe blachy, a więc nie każde naczynie w nich umieścimy. Jeśli pieczemy więcej niż jedną potrawę, warto wybrać piekarnik o pojemności minimum 50 litrów.