Data modyfikacji:

Kolor INOX w kuchni. Jaki sprzęt AGD wybrać?

INOX jest metalem o niezrównanych właściwościach i stylowym wyglądzie. Urządzenia nim pokryte cieszą się ogromną popularnością od wielu lat, nawet pomimo faktu, że oprócz licznych zalet ma on również pewne wady. Kuchenki, zmywarki, lodówki – każdy z dużych kuchennych sprzętów może być pokryty warstwą tego wytrzymałego metalu o charakterystycznym wyglądzie. Sprawdza się on również przy naczyniach i niewielkich kuchennych gadżetach. INOX – co to jest? Sprawdź, co znaczy ta nazwa i czy to materiał dla ciebie.
inox co to jest

INOX – co to jest?

Kupując sprzęt do kuchni, z pewnością wielokrotnie spotkałeś się z nazwą INOX, która może brzmieć nieco tajemniczo i budzić wątpliwości, czy chodzi o wygląd, właściwości, czy rodzaj materiału, a może wszystko na raz. INOX – co to jest? To stal nierdzewna używana przy produkcji sprzętów AGD, ale też naczyń, sztućców, narzędzi i wielu innych przedmiotów. Nazwa wzięła się od słowa „inoxydable”, co po polsku można przetłumaczyć jako „nieutleniający się”, a brak utleniania oznacza też brak rdzy.
INOX wyróżnia się eleganckim srebrnym kolorem i delikatnym połyskiem. Ponieważ może mieć różne odcienie, warto kupować urządzenia AGD jednego producenta, zwłaszcza jeśli będą ze sobą sąsiadowały.

INOX – stal nierdzewna o niezwykłych właściwościach

Dlaczego INOX jest tak popularny? Wiąże się to z walorami estetycznymi i praktycznymi. Stal wygląda elegancko i higienicznie, dlatego tak chętnie wykorzystywana jest do pokrywania sprzętów, narzędzi i naczyń kuchennych. INOX jest całkowicie odporny na korozję i bardzo wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne. Również wysokie temperatury w żaden sposób nie są w stanie mu zaszkodzić.

Odporność stali INOX

Ponieważ ten rodzaj stali nie ulega utlenianiu przy kontakcie z wilgocią czy wodą, nie występuje ryzyko rdzewienia. Twoja kuchenka, lodówka czy zmywarka mogą być przypadkowo zalane, a następnie osuszone i wciąż będą wyglądały jak nowe.
INOX nie wchodzi też w reakcje chemiczne z kwasami i środkami chemicznymi. Oznacza to, że podczas przygotowywania dań czy czyszczenia nie musisz obawiać się zniszczenia sprzętu lub naczynia.

INOX a kontakt z żywnością

Stal nierdzewna jest tak chętnie wykorzystywana w kuchni między innymi dlatego, że całkowicie bezpiecznie można stosować ją przy przyrządzaniu i podawaniu żywności. Nawet kiedy jest podgrzewana lub ma kontakt z naturalnymi kwasami znajdującymi się na przykład w owocach czy kiszonkach. INOX nie wydziela żadnych szkodliwych substancji, które mogłyby mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Materiał ten jest również hipoalergiczny i nie uczula nawet osób wrażliwych na metale.

INOX – czy stal nierdzewna ma wady?

Wiesz już, co oznacza INOX i co to jest. Jego zalety są niepodważalne, ale pora zastanowić się, czy ma on również wady. Niestety, nie istnieje chyba na świecie materiał, który by ich nie miał, dlatego również stal nierdzewna ma swoje ciemne strony. Jakie wady ma INOX? Największą z nich jest łatwość, z jaką na powierzchni pozostają odciski palców, dlatego podczas użytkowania i czyszczenia trzeba zwrócić na to szczególną uwagę. W przypadku dużych sprzętów, takich jak lodówki, może to być szczególnie widoczne i uciążliwe.
INOX stosunkowo łatwo zarysować, a rysy na gładkiej powierzchni są zazwyczaj bardzo widoczne. Żeby ich uniknąć, natychmiast po zakupie AGD dowiedz się, w jaki sposób, czym i jakimi środkami chemicznymi czyścić ten materiał. Dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek.
Do wad stali można również zaliczyć widoczne różnice między odcieniami w obrębie różnych producentów. Jeśli postawisz obok siebie różne urządzenia INOX, różnica barw może okazać się bardzo widoczna i zniszczyć spójność wizualną całej kuchni.
Zdjęcie: Envato Elements
Katarzyna Wendzonka
Katarzyna Wendzonka

Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Miłośniczka kawy, dobrych seriali, thrillerów i pisania. Największą przyjemność sprawia jej tworzenie tekstów na temat mody, pielęgnacji, jedzenia oraz wszystkiego, co związane z marketingiem internetowym.