Książki kucharskie - Wielkanoc

(15)
  • Filtruj
  • Kategorie
  • Sortuj
Gotowanie to jedno z tych hobby, które nie wymagają specjalnych przygotowań, akcesoriów, drogich sprzętów czy dalekich wypraw. Gotować może każdy, niezależnie od wieku, umiejętności czy przyrządów, a prawdziwe cuda można wyczarować nawet z "niczego”.

Oczywiście jak w każdej aktywności dobrze jest, by ktoś nam pomagał, doradzał, edukował i pilnował. Choć gotowanie to także eksperymentowanie, wymyślanie i popis fantazji kucharza, to jednak warto czasem zainspirować się kimś, kto spędził w kuchni setki godzin. Do tego służą książki kucharskie, ale także, a może przede wszystkim, poradniki kulinarne. Książki napisane przez znane postaci to nie tylko zbiór przepisów i porad, ale także prawdziwa filozofia kuchenna i wstęp do poznania tajemnicy największych szefów kuchni.

Liczne programy telewizyjne (Roberta Makłowicza, Magdy Gessler, Pascala Brodnickiego czy Karola Okrasy) spowodowały wielki boom na sztukę kulinarną w Polsce. Każdy chciałby wyczarować w kuchni coś specjalnego dla swoich bliskich, coś, czego oni nigdy wcześniej nie próbowali. Dlatego polecamy kulinarne poradniki – warto zapoznać się nie tylko z książkami polskich sław (rekordy popularności biją książki wspomnianej już Magdy Gessler, ale także "143 przysmaki siostry Anastazji”), ale także zagranicznych (choćby Gordona Ramsaya, czy Jamie Olivera, który obiecuje, że już po 24 godzinach można stać się ekspertem w kuchni).

Nowością jest, niezwykle już popularny poradnik kulinarny dla geeków (czyli prawdziwych komputerowych zapaleńców), dzięki któremu nie tylko ugotujemy pyszne potrawy, ale także sięgniemy po porcję smakowitej wiedzy. Smacznego!